ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ólafur Arnalds – Live @ SNFCC, Athens

Η ανακοίνωση για την παρθενική επίσκεψη του Ólafur Arnalds στη χώρα μας, για μια συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή που στεγάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φάνηκε να ενθουσίασε το ελληνικό κοινό μιας και τα εισιτήρια, όντας και δωρεάν, εξαφανίστηκαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά κυκλοφορίας. Γεγονός βέβαια που αρκετούς απογοήτευσε μιας και έμειναν εκτός της συναυλίας. Αυτό βέβαια φρόντισε να το αναιρέσει η άμεση ανταπόκριση της διοργάνωσης, ανακοινώνοντας μια δεύτερη συναυλία την ίδια ημέρα.

Έτσι, όταν η πολυπόθητη κι αναμενόμενη μέρα έφτασε, μεταξύ πολλών βρέθηκα κι εγώ στον προσεγμένο χώρο της Αίθουσας "Σταύρος Νιάρχος" κι ήμουν έτοιμη να ακούσω τον υπέροχο αυτό μουσικό. Πλησιάζοντας προς την αίθουσα μου έκανε εντύπωση η ποικιλία και το ηλικιακό εύρος που είχε έρθει να τον ακούσει. Οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, παρέες 20άρηδων, παρέες 40άρηδων, τουρίστες επίσης διαφόρων ηλικιών, καθώς και άτομα που ήρθαν μόνα τους να απολαύσουν την συναυλία.

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli 

 

Όντας άτομο που απολαμβάνει τις ανέσεις και το χυμαδιό μιας συναυλίας, η αίθουσα της Λυρικής δε μου φαινόταν και το ιδανικότερο μέρος για κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν όμως, γιατί εκ του αποτελέσματος δεν μπορούσα να φανταστώ άλλο μέρος να φιλοξενήσει και αναδείξει τη μουσική του Ólafur. 

Στο διά ταύτα λοιπόν. Λίγα λεπτά μετά τις 8, σε μια γεμάτη λυρική σκηνή να αναμένει τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη, ανέβηκε ο Ólafur μόνος του με τα ριγέ του καλτσάκια και κάθισε μπροστά από ένα τεράστιο πιάνο. Φωτεινός και χαρούμενος μας καλωσόρισε και μας είπε πόσο πολύ ήθελε να επισκεφθεί την Ελλάδα κι επιτέλους τα κατάφερε. Αφού επικράτησε απόλυτη ησυχία, χωρίς φυσικά να ζητηθεί, ξεκίνησε να πατάει τα πλήκτρα του μεγάλου αυτού πιάνου και να κατακλύζει τον χώρο με τις μελωδίες του. Καθώς προχωρούσαν τα λεπτά, άρχισαν να ανεβαίνουν εντελώς αθόρυβα τα μέλη της ομάδας του και να κάθονται επιμελώς στη θέση τους περιμένοντας τη στιγμή να ξεκινήσουν. Δύο βιολιά, μια βιόλα κι ένα τσέλο αρχικά συνόδευαν τις περίτεχνες μελωδίες του και λίγο αργότερα ήρθαν τα ντραμς να δώσουν το τέμπο.

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli 


Στο πρώτο session είχα την τύχη να κάθομαι πρώτη σειρά (ναι, πήγα και στο δεύτερο) και δε νομίζω ότι υπάρχουν ακριβείς λέξεις γι‘ αυτό που ένιωσα στα πρώτα λεπτά. Δεξιά μου κι αριστερά μου συγκινημένοι όλοι απολάμβαναν με ανατριχίλα την ανεπιτήδευτη επιβλητικότητα της μουσικής του και κατακλύζονταν όπως κι εγώ με συναισθήματα, πότε ευχάριστα πότε λίγο πιο θλιβερά. Έκανε φυσικά και το κλασικό πείραμα, ηχογραφώντας το κοινό τραγουδώντας σε μια νότα, με την πρόφαση ότι θα το βάλει στον επόμενο δίσκο του. Φάνηκε να το διασκέδασε αρκετά μιας και είμασταν αρκετά συνεργάσιμο κοινό και γέλασε όταν σε κάποια φάση απόλυτης ομοφωνίας, ακούστηκε ένα γέλιο. Μας είπε λίγα λόγια για τον τελευταίο δίσκο του re:member (2018) και γύρω από αυτό κινήθηκε το σετ του.

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli 


Η ηρεμία και αρμονία των οργάνων σε ταξίδευαν στα μέρη που ταξίδεψε ο ίδιος. Αποτύπωσε με ήχους την ηρεμία της φύσης, το ενδιαφέρον της εξερεύνησης και της παρατήρησης με τον δικό του περίεργο, στα όρια του παιδικού, τρόπο. Απ’ τη μία έβλεπες έναν μικρόσωμο ξανθούλη, καθισμένο σκανταλιάρικα να παίζει με τα διάφορα παιχνίδια του και να τα ανακαλύπτει με τρομερό πάθος και περιέργεια και ταυτόχρονα έβλεπες έναν αυστηρό μουσικό με πλήρη συνείδηση και συναίσθηση κινήσεων να σου παρασύρει το μυαλό με τις ευφυέστατες συνθέσεις του. Τα κομμάτια διαδέχονταν αρμονικά το ένα το άλλο, με το unfold να σημαίνει ουσιαστικά την έναρξη της συναυλίας καθιστώντας τα προηγούμενα ένα έντονο ζέσταμα. Αλλεπάλληλες ανατριχίλες.

Περνώντας η ώρα τόσο πιο πολύ βυθιζόσουν στο μουσικό του ταξίδι, με αφηρημένες εικόνες και σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό σου και να αναρωτιέσαι πώς σκαρφίστηκε αυτές τις μελωδίες. Δυνατή κι έντονη μουσική, χωρίς να είναι δυνατή κι έντονη. Είναι αυτό που καταφέρνει η κλασική ή νεοκλασική πια μουσική, να συνθέτει εικόνες στο μυαλό σου με τον πιο περίτεχνο και μαγικό τρόπο.

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli 


Κάπου στο ενδιάμεσο μας σύστησε την "ανακάλυψή" του, τα ghost pianos ή stratus, πιάνα που δεν χρειάζονται την χειροπιαστή καθοδήγηση του πιανίστα αλλά οδηγούνται με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο. Ήταν, όπως μοιράστηκε, μια ιδέα που προέκυψε στο ταξίδι στου Hong Kong, όπου είδε ένα πιάνο σε μια άκρη να παίζει μόνο του κι εκείνη την περίοδο είχε θέμα με τα δάκτυλά του, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την αγαπημένη του ενασχόληση, οπότε σκέφτηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν το ιδανικό γι’ αυτόν. Ύστερα από λίγο καιρό, χρήματα και κόπο κατασκεύασε δύο απ’ αυτά, βέβαια παράλληλα έγινε καλά, και όπως είπε και ο ίδιος χιουμοριστικά άδικα ξόδεψε τόσο χρόνο και κόπο γι΄ αυτά, εφόσον πλέον μπορούσε να παίξει. Έτσι, παιχνιδιάρικα, λακωνικά και με ένα αμήχανα έξυπνο χιούμορ μας γνώριζε αυτόν και την μουσική του πορεία.

Ξεχώρισα το undir που σε συνδυασμό με τα προσεγμένα φωτορυθμικά μου έδωσε την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο βυθό της θάλασσας, παρατηρώντας την ζωή και την εξέλιξη των ειδών που ζουν εκεί, ενώ σταδιακά μου δημιουργούσε μια αίσθηση αγωνίας και ανεξήγητης χαράς ή περιέργειας. Συνέχισε με το ekki hugsa παρατείνοντας αυτό το μουσικό ταξίδι κι καθιστώντας το μια ξεχωριστή εμπειρία. Όλα ήταν προσεγμένα, μελετημένα και ισορροπημένα. Πέραν της μουσικής ιδιοφυΐας δηλαδή του Ólafur Arnalds, δεν μπορούσε να αγνοήσει κανείς την επιβολή και το δέος που απέπνεαν τα βιολιά ή το τσέλο. Η μουσική του ομάδα τον συνόδευε τέλεια χωρίς να τον επισκιάζει αλλά κερδίζοντας την απαραίτητη προσοχή για να έχεις μια συνολική εικόνα ορχήστρας.

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli 

 

Πλησίασε όμως το τέλος της συναυλίας και αφού μας ευχαρίστησε και το κοινό τον αποθέωσε, αποχώρισε απ’ τη σκηνή. Βέβαια, το κοινό συνέχισε να τον αποθεώνει, αναγκάζοντας να επανέλθει στη σκηνή, μόνος αυτή τη φορά και να μας χαρίσει ένα ακόμη κομμάτι, σε ένα εκ των δύο stratus. Το κομμάτι ήταν αφιέρωμα στη γιαγιά του, η οποία ήταν η αιτία που αγάπησε "με το ζόρι" και μπόλικη "πλύση εγκεφάλου" την κλασική μουσική, μιας και τον έβαζε για ώρες να ακούει Chopin και Bach με αντάλλαγμα διάφορες λιχουδιές. Όταν την έχασε λοιπόν, δημιούργήσε αυτό το τραγούδι που ακούσαμε και απολαύσαμε όλοι στο τέλος και των δύο sessions.

Σχολιάζοντας για το δεύτερο live μας είπε ότι είναι αρκετά περασμένη ... η ώρα για συναυλία, αν και πιθανά για αυτούς [τους Ισλανδούς] είναι ώρα για ύπνο, κράτησε και μάγεψε το υπόλοιπο κοινό του, με μια ελαφρώς πιο έντονη εκτέλεση του σχεδόν ίδιου setlist και με μεγαλύτερη άνεση επί σκηνής. Επίσης, φαίνεται να του έκανε τεράστια εντύπωση το concept των δωρεάν εισιτηρίων, σχολιάζοντάς το με απορία και αστειευόμενος σχετικά με το πολύ γρήγορο sold out.

Συνολικά, έχοντας παρακολουθήσει και τα δύο λοιπόν sessions, την πρώτη αρκετά κοντά και τη δεύτερη λίγο πιο μακριά έχω να πω ότι, πέραν από αξιολάτρευτη παρουσία, είναι κι ένας πολύ δυνατός μουσικός. Στην πρώτη περίπτωση ένιωσα το live, στη δεύτερη το άκουσα και μπορώ να πω ότι ήταν απ’ τις καλύτερες και σίγουρα πιο ξεχωριστές μουσικές μου εμπειρίες.

Ο Ólafur Arnalds είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, είναι ένα παιδί που συνέχεια θα ανακαλύπτει και θα εξερευνά και αναμένουμε πολλά από αυτόν τόσο σε αυτό το είδος όσο και σε διαφορετικά πιθανώς projects.

 

Venue: Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, Athens

Date: 20.05.2019

Hosted by: Non Aesthetics, SNF & SFFCC

Photos by Mariza Kapsabeli

* Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Sven από το publicity του Ólafur, τόσο για την πρόσκλησή του για να καλύψουμε την συναυλία, όσο και για την ευκαιρία που μας έδωσε για να μιλήσουμε με τον καλλιτέχνη στο διάλλειμα μεταξύ των 2 εμφανίσεων.
 
 
 
 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli 

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli  

 

Σχετικά άρθρα