ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Lee “Scratch” Perry - Live @ Sala But, Madrid

Η ζωή σε μια Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη μπορεί να έχει πολλά και διάφορα αρνητικά, αλλά σίγουρα το ευρύτατο και πολυποίκιλο φάσμα επιλογών σε μουσικό επίπεδο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα θετικά. Από την άλλη, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι, σχεδόν όλοι τους εξίσου σεβαστοί και συνήθως μεταξύ τους συμβατοί, οι οποίοι μπορεί να ξυπνήσουν έντονο ενδιαφέρον για μια συναυλία. Η επιθυμία να δει και να ακούσει κανείς από κοντά έναν θρύλο της μουσικής του 20ου αιώνα είναι από μόνη της βάσιμο κίνητρο, και ήταν το κίνητρο που μας ώθησε να παρευρεθούμε στη ζωντανή εμφάνιση του μοναδικού Lee “Scratch” Perry, a.k.a The Upsetter, που, για μία ακόμη φορά, έκανε ένα πέρασμα από την Ισπανία, στα πλάισια της Ευρωπαϊκής του περιοδείας για την παρουσίαση της τελευταίας του δισκογραφικής δουλειάς, “The Black Album”.

 

LIVE/190404-lee-scratch-perry-but-madrid-review/190404-lee-scratch-perry-closeup2.jpg

Photo by Henrique Pratas

 

Στα 83 του πλέον χρόνια, με 6 δεκαετίες μουσικής καριέρας και ένα βιογραφικό που περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από 60 δίσκους , ένα βραβείο Grammy και συνεργασίες ασύλληπτου βεληνεκούς (βλέπε The Skatalites, Bob Marley & The Wailers, Peter Tosh, Max Romeo, The Clash, The Rolling Stones, The Beastie Boys, Paul and Linda McCartney, Mad Professor, μεταξύ άλλων), ο Lee “Scratch” Perry αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής – η επιρροή του εκτείνεται πέρα από τα όρια της reggae, μουσικού είδους του οποίου θεωρείται όχι απλός εκπρόσωπος αλλά καθοριστικός παράγοντας ή ακόμα και εφευρέτης. Μουσικός, στιχουργός, παραγωγός, ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταρείας καθώς και του μυθικού στούντιο ηχογράφησης Black Ark˙ προσωπικότητα μυστικιστική, άκρως εκκεντρική και αμφιλεγόμενη. Παρεμπιπτόντως, σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερα σχετικά, προτείνουμε τα ντοκιμαντέρ “The Upsetter: The Life and Music of Lee Scratch Perry”(2011) και “Rudeboy: The Story of Trojan Records” (2018).

Φτάνοντας  στο venue, την κεντρική Sala But της Μαδρίτης, μας παραξένεψε η κάθε άλλο παρά αθρόα προσέλευση του κοινού στην είσοδο. Γρήγορα διαπιστώσαμε ότι η ώρα έναρξης είχε μεταφερθεί για αδιευκρίνιστους λόγους και χωρίς προειδοποίηση, από τις 20.00 στις 21.15 – αν και τελικά η συναυλία ξεκίνησε στις 22.00. Με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για μπύρες και προθέρμανση, τελικά λάβαμε θέση μπροστά από τη σκηνή. Ο χώρος ήταν ικανοποιητικά αν και όχι ασφυκτικά γεμάτος, και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα χαλαρή, όπως άρμοζε στην περίσταση.

 

LIVE/190404-lee-scratch-perry-but-madrid-review/190404-lee-scratch-perry-band.jpg

Photo by Henrique Pratas

 

Σύντομα τα μέλη των ERM (Easy Riddim Maker), με τους οποίους ο Perry συνεργάζεται εδώ και κάποια χρόνια, έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή. Thibaut Levy-Fantoni στο μπάσο, Sébastien Kohler στην κιθάρα και Olivier Gangloff στα ντραμς, εκ Γαλλίας ορμώμενοι, ανέλαβαν δράση. Rocksteady ρυθμός και άρωμα από σανδαλόξυλο, ελλείψει άλλων “θυμιαμάτων”, που (θεωρητικά πάντα) δεν επιτρέπονταν στην αίθουσα.

 

LIVE/190404-lee-scratch-perry-but-madrid-review/190404-lee-scratch-perry-entrance.jpg

Photo by Henrique Pratas

 

Και να σου ξαφνικά και το τέταρτο και ηγετικό μέλος της μπάντας, εμφανίζεται μπροστά μας με αργό αλλά ρυθμικό βηματισμό, σέρνοντας μαζί του ένα βαλιτσάκι με ρόδες πολυταξιδεμένο, γεμάτο με αυτοκόλλητες εικόνες - αναμνηστικά από μυστηριώδεις προορισμούς κατά τα ψυχεδελικά του ταξίδια. Το βαλιτσάκι έμεινε παρκαρισμένο στο βάθος, και ο μικροσκοπικός ιδιοκτήτης του, με παρουσιαστικό ξωτικού και πνεύμα σαμάνου, άρχισε να περιφέρεται πάνω στη σκηνή τραγουδώντας, σχεδόν μουρμουριστά αλλά χωρίς να χάνει στιγμή το ρυθμό και προτρέποντάς μας να υψώσουμε τα χέρια και να τον ακολουθήσουμε.

 

LIVE/190404-lee-scratch-perry-but-madrid-review/190404-lee-scratch-perry-hands.jpg

Photo by Henrique Pratas

 

Το κοινό, πειθήνιο, σχεδόν υπνωτισμένο από την εκθαμβωτική φορεσιά του Perry, που λαμποκοπούσε κάτω από τους πολύχρωμους προβολείς, και τον μεθυστικό αργόσυρτο dub ρυθμό, τον ακολουθούσε με το βλέμμα αριστερά-δεξιά. Τα χέρια όλων παρέμεναν ψηλά, καθώς οι παλάμες γίνονταν γροθιές και πλησίαζαν επικλητικά για να συναντήσουν τη δική του, στολισμένη με λογής δαχτυλίδια σε όλα τα δάχτυλα. Η ίδια σκηνή επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά, με τον κόσμο να λικνίζεται στον ρυθμό του νοητού εκκρεμούς  που όριζε ο εκκεντρικός «αφυπνιστής».

 

LIVE/190404-lee-scratch-perry-but-madrid-review/190404-lee-scratch-perry-water.jpg

Photo by Henrique Pratas

 

Με εξαιρετικά επικοινωνιακή διάθεση, δεν άργησε να καλέσει μια κοπέλα από το κοινό, που για αρκετή ώρα εκτέλεσε χρέη διερμηνέα. Και φυσικά δεν έλειψε η στιγμή της απαραίτητης τελετής  βάπτισης /αγιασμού επί σκηνής – τι κι αν το νερό ήταν εμφιαλωμένο, η προφητική χειρονομία είναι που μετράει. Μεταξύ αγιασμών, τραγουδιών και –ενίοτε ακατάληπτων – μηνυμάτων, ο απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς δεν παρέλειπε να επιδεικνύει περήφανος τις «custom boots» του, αναπόσπαστο αξεσουάρ και σήμα κατατεθέν του εδώ και χρόνια.

 

LIVE/190404-lee-scratch-perry-but-madrid-review/190404-lee-scratch-perry-boots.jpg

Photo by Henrique Pratas

 

Έτσι λοιπόν η βραδιά κύλησε όμορφα, με ατμόσφαιρα χαλαρή, που σε τίποτα δεν θύμιζε συναυλίες sold-out μεγάλων ονομάτων σε χώρους ασφυκτικά γεμάτους από εκστασιασμένους φαν. Θα έλεγε κανείς ότι βρεθήκαμε σε ένα απλό gig κάποιας τοπικής ή ανερχόμενης μπάντας που αναβιώνει τις ένδοξες εποχές της dub reggae. Αλλά ας μην γελιόμαστε: στην πραγματικότητα, είχαμε την εξαιρετική τύχη να παρακολουθήσουμε έναν ζωντανό θρύλο της μουσικής του 20ου αιώνα, πλαισιωμένο από τρεις νεαρούς ικανότατους μουσικούς, που, στα 83 του χρόνια, παραμένει δραστήριος και διατηρεί αναλλοίωτο το δημιουργικό πνεύμα και ανέπαφο τον εκκεντρικό χαρακτήρα – μείον το αλκοόλ, το κρέας και το ganja πλέον – που σφράγισαν ένα σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης της μουσικής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

 

LIVE/190404-lee-scratch-perry-but-madrid-review/190404-lee-scratch-perry-closeup3.jpg

Photo by Henrique Pratas

 

Venue: Sala But, Madrid

Date: 04.04.2019

Photos by Henrique Pratas

Hosted by Reggae Shack & Funhouse Productions

 

Special thanks to Funhouse Productions and Reggae Shack for inviting us to officially cover the show.