ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ezra Collective - Live @ Sala Shôko, Madrid

Παρότι το «νέο κύμα» της τζαζ συνήθως δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στα μη-εξειδικευμένα μουσικά μέσα, με την εξαίρεση ίσως ονομάτων όπως αυτό του Kamasi Washington, η αλήθεια είναι ότι ολοένα και περισσότερα σχήματα αναδεικνύονται ως αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους, που με τη σειρά του εξελίσσεται σε ενδιαφέρον μουσικό φαινόμενο με ευρεία απήχηση. Μεταξύ αυτών των εκπροσώπων σίγουρα ξεχωρίζουν οι Ezra Collective, τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 21/02 στον χώρο του Shôko, στο κέντρο της Μαδρίτης.

Το live έφερε την υπογραφή της νεοσύστατης διοργανώτριας Estrecho Colectivo, την οποία και ευχαριστούμε για την πρόσκλησή της να καλύψουμε την συναυλία, ενώ αναμένουμε με ανυπομονησία τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει προσεχώς με ανερχόμενους καλλιτέχνες από την Ισπανία και τον κόσμο.

Τη βραδιά άνοιξε ο πολύ καλός παραγωγός και dj Sang a Bang με ψαγμένα beats και ρυθμούς ιδανικούς για να μπούμε στο κλίμα.

 

ezra-collective-sala-shoko-madrid - 1

Photo by Leo Gusmao

 

Μία ώρα αργότερα, τα μέλη των Ezra Collective εμφανίστηκαν στη σκηνή και, από την πρώτη στιγμή, ένα κύμα ευφορίας κατέκλυσε την ατμόσφαιρα! Με έκδηλες τις βιβλικές αναφορές στο όνομά του, το κουιντέτο από το Λονδίνο αναγγέλλει ένα μήνυμα απλό και άμεσο: «η μουσική μας έχει στόχο να προσφέρει χαρά, ανακούφιση και πολύ χορό». Ένα μήνυμα προφητικό και συνάμα μια υπόσχεση που ο Femi Koleoso και η παρέα του τήρησαν κατά γράμμα. Η συνταγή περιλάμβανε μπόλικη feel-good διάθεση και άφθονη χορευτική εκτόνωση, και ήταν άκρως αποτελεσματική.  

 

ezra-collective-sala-shoko-madrid - 6

Photo by Leo Gusmao

 

Το setlist περιλάμβανε κυρίως συνθέσεις από το πιο πρόσφατο ΕΡ τους, "Juan Pablo Τhe Philosopher", ενώ δεν έλειψαν κομμάτια από την προηγούμενη δισκογραφική τους δουλειά, "Chapter 7". Μουσικές επιρροές  που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από την κλασική τζαζ μέχρι τη μουσική των Fela Kuti και J Dilla, και που οι Ezra Collective παντρεύουν για να δημιουργήσουν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο. Μιλώντας για επιρροές, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την εκτέλεση του κλασικού Space is the place, φόρο τιμής της μπάντας στον εμβληματικό Sun Ra.  

 

ezra-collective-sala-shoko-madrid - 6

Photo by Leo Gusmao

 

Καταιγιστικοί afrobeat ρυθμοί και βιρτουόζικα σόλο σε συνεχή διαδοχή, χωρίς να λείψουν σύντομες παύσεις για λεκτική επικοινωνία με το κοινό – διευκρινίζουμε εδώ με αυτό το «λεκτική», γιατί στην πραγματικότητα η επικοινωνία τους μαζί μας και μεταξύ τους ήταν αδιάκοπη. Ο Femi Koleoso στα ντραμς και ο Joe Armon-Jones στα πλήκτρα μας χάρισαν στιγμές απογειωτικές˙ το μπάσο του TJ Koleoso έδινε την απαραίτητη funk χροιά, ενώ οι πνευστοί διάλογοι μεταξύ του τενόρου σαξόφωνου του James Mollison και της τρομπέτας του Ife Ogunjobi ήταν αρκετά δεμένοι, αν και υπήρξαν κάποια σημεία όπου η χημεία μεταξύ τους φαινόταν να «σπάει». Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ogunjobi δεν αποτελεί μόνιμο μέλος της μπάντας, αλλά κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τρομπετίστα Dylan Jones.

 

ezra-collective-sala-shoko-madrid - 6

Photo by Leo Gusmao

 

Συμπερασματικά πάντως, τόσο οι μεμονωμένες μουσικές εκτελέσεις όσο και το set στο σύνολό του κάθε άλλο παρά παραπονεμένους μας άφησε, ενώ η αίσθηση ευφορίας ήταν αναμφίβολα αμοιβαία. Ως ένα ταλαντούχο, νεαρό σχήμα σε εξέλιξη, οι Ezra Collective απέδειξαν ότι είναι άξιοι συνεχιστές και ανανεωτές της τζαζ των ημερών μας και όλα δείχνουν ότι το καλλιτεχνικό τους μέλλον διαγράφεται λαμπρό, εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.

 

Venue: Sala Shôko, Madrid

Date: 21.02.2019

Hosted by: Estrecho Colectivo

Photos by Leo Gusmao

Gallery on Facebook

 

ezra-collective-sala-shoko-madrid - 6

Photo by Leo Gusmao

 

ezra-collective-sala-shoko-madrid - 6

Photo by Leo Gusmao

Σχετικά άρθρα