ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Boris w/ Ghone - Live @ Temple, Athens

Το κλείσιμο του 2019 μας επιφύλαξε ένα από τα κορυφαία live της χρονιάς, αυτό των θρυλικών Boris. Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό της χρονιάς, θα έλεγα ότι μαζί με το live των Algiers, ήταν τα κορυφαία από αυτά που παρακολούθησα φέτος. Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Temple.

Τη βραδιά άνοιξε ο Ghone, με τη μουσική του οποίου ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά. Χτίζοντας υπομονετικά επίπεδα θορύβου, δημιούργησε ένα δαιδαλώδες noise τοπίο, έναν δυσεπίλυτο γρίφο, εγκλωβίζοντάς μας στα experimental θορυβώδη τείχη του. Δικαίως κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού και ζέστανε την ατμόσφαιρα του Temple.

 

IMG_8543

Photo by G. Krikos Photography 

 

Περιμένοντας την εμφάνιση των Ιαπώνων μαιτρ του σκληρού ήχου και πίνοντας τις μπύρες μας, δεν ήταν δύσκολο να παρατηρήσει κανείς τα τεράστια ηχεία που είχαν φέρει μαζί τους. Αυτά ήταν ξεκάθαρα προμηνύματα των διαθέσεων του συγκροτήματος και του πολέμου που θα ακoλουθούσε πάνω στη σκηνή.

Λίγο μετά τις 10, τα τρία μέλη του συγκροτήματος βγήκαν στη σκηνή, με τον Atsuo, τον ντράμερ τους να ξεσηκώνει το κοινό με τη θεατρικότητά του, πριν καλά-καλά πάρει τη θέση του πίσω από τα ντραμς.

 

IMG_8887

Photo by G. Krikos Photography 

 

Ξεκίνημα με το Away From You, από το τελευταίο τους άλμπουμ “Love & Evol” (2019), στο οποίο το συγκρότημα παίρνει τον χρόνο του για να το δομήσει επί σκηνής, με το μπάσο και τα φωνητικά να αγκαλιάζουν το κομμάτι σε αυτό το slowcore μουσικό ξεκίνημα. Ακολουθεί το To The Beach, με την ένταση στο πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτήν της studio εκδοχής του, τον εμβληματικό Takeshi Ohtani να κυριαρχεί στη σκηνή, τόσο με τo μπάσο, όσο και με την εξαιρετική του φωνή.

 

IMG_8740

Photo by G. Krikos Photography 

 

Από εκεί, αρχίζει ο πόλεμος, καθώς κατεβαίνουμε στη θορυβώδη noise κόλαση του Coma, το οριακό σημείο μετά το οποίο το live απογειώθηκε κατά τη γνώμη μου. Τόσο το LOVE, όσο και το Uzume με μουσική γεμάτη από όγκο και ένταση έφτασαν τα ηχεία στα όριά τους, με τα θορυβώδη τζαμαρίσματα να νιώθεις ότι κυριαρχούν σε όλη την πόλη.

Στο Journey, η ένταση πέφτει για λίγο, με την Wata να ξεκινάει με τα υπέροχα κιθαριστικά σόλο της και τον Atsuo να τη συνοδεύει στα ντραμς, σε μία πιο μελωδική παρένθεση. Τεράστιο φινάλε του κυρίως μέρους της συναυλίας, με μία σχεδόν 12-λεπτη γιορτή θορύβου, ντελιριακών ξεσπασμάτων του Takeshi, τον Atsuo να κοπανάει με μανία τα τύμπανα και το gong και την πάντα ήρεμη Wata να τραντάζει με τα βρώμικα riffs όλο το Temple.

 

IMG_8586

Photo by G. Krikos Photography

 

Το διψασμένο κοινό ζήτησε την μπάντα ξανά στη σκηνή, η οποία ικανοποίησε τους πάντες με το Akuma No Uta, στο οποίο ο Atsuo αλληλεπιδρώντας με το κοινό, έδωσε το σήμα χτυπώντας αλλεπάλληλα το gong του και ένα νέο θορυβώδες κύμα ξεσήκωσε το κοινό, το οποίο παραληρούσε. Το Farewell παρουσιάστηκε εμφανώς (και θορυβωδώς) πειραγμένο και έκλεισε θριαμβευτικά αυτήν την φοβερή και τρομερή βραδιά. Απίστευτο live! Οι τύποι μας κόλλησαν στον τοίχο!

Τι να πει κανείς για αυτήν την μπάντα; Ο αντίκτυπος των Boris σε σχεδόν κάθε metal, noise, shoegaze, drone και punk μουσική φλέβα έχει εξασφαλίσει τη μουσική κληρονομιά του συγκροτήματος και όμως, η μπάντα παρά τα σχεδόν 30 χρόνια ακούραστης δημιουργικότητας, ακούγεται πάντα φρέσκια και avant garde, ωθώντας την ηχητική της παλέτα σε ολοένα και νέα μουσικά χρώματα.

Όπως είχε πει ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Jim Jarmusch: «αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο με τους Boris είναι ότι παίζουν όπως οι μουσικοί της jazz, όχι δομικά ή μουσικά, αλλά υπό την έννοια ότι ακούνε τι παίζει ο άλλος και αναλόγως χτίζουν πάνω σε αυτό. Κάθε φορά που παίζουν ένα κομμάτι, αυτό ακούγεται εντελώς διαφορετικά».

 

Venue: Temple, Athens

Date: 21.12.2019

Hosted by: Temple Productions, Catch The Soap Productions, 3P Lab, 3 Shades of Black, NMC Live

Photos by G. Krikos Photography

Gallery on Facebook 

 

IMG_8859

Photo by G. Krikos Photography

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner