ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

AthensRocks Festival 2019 - Slayer, Rotting Christ, etc.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου ήταν η μέρα που θα άνοιγε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το Athens Rocks Festival και η τελευταία φορά που μία απ τις μεγαλύτερες μπάντες του ακραίου ήχου θα εμφανιζόταν ζωντανά στην Ελλάδα.

Οι Slayer θα επέστρεφαν για μία τελευταία φορά στη χώρα μας και η προσθήκη των Suicidal Angels, Leprous και Rotting Christ έκαναν το νεοσύστατο φεστιβάλ μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή.

Η ξαφνική αλλαγή χώρου, μόλις μία εβδομάδα πριν τη συναυλία, ήταν μία επιλογή που είχε αρκετά θετικά στοιχεία, όπως αποδείχθηκε, αλλά και ένα σημαντικό αρνητικό, που δεν ήταν άλλο από τον ήχο.

Το κλειστό του Ο.Α.Κ.Α. προσέφερε όλες τις ανέσεις, εύκολη πρόσβαση, χωρίς συνωστισμούς και μεγάλες ουρές σε όλους τους χώρους, σκιά και δροσιά με τον κλιματισμό, κάτι που φάνηκε να εκμεταλλεύεται αρκετός κόσμος, ερχόμενος από πολύ νωρίς στο φεστιβάλ.

 

Έτσι όταν στις 17:15, όπως ήταν προγραμματισμένο, ανέβηκαν στη σκηνή οι Suicidal Angels, η αρένα είχε, πιθανότατα, πάνω από χίλια άτομα και οι κεντρικές κερκίδες είχαν αρχίσει να γεμίζουν, πράγμα που μάλλον δύσκολα θα συνέβαινε στο γήπεδο της Λεωφόρου, κάτω απ τον καυτό ήλιο.

Αυτό που δεν ξέρουμε αν θα ήταν ίδιο κάτω απ’ τον καυτό ήλιο της Λεωφόρου ήταν ο κάκιστος ήχος που είχαν στο ξεκίνημα του set τους οι Suicidal Angels, με ελάχιστη βελτίωση στη συνέχεια. Οι ίδιοι φάνηκε να μην πτοούνται απ’ αυτό βέβαια, με πολύ ενέργεια και όρεξη πάνω στη σκηνή, παίζοντας κομμάτια από προηγούμενους δίσκους αλλά και από τον επερχόμενο "Years Of Aggression" με το κοινό στην αρένα να ξεκινάει από πολύ νωρίς τα mosh-pit, επιβεβαιώνοντας πως ήταν το πιο ταιριαστό άνοιγμα για live των Slayer.

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Suicidal Angels Setlist AthensRocks Festival 2019 2019
 

 

Το πιο αταίριαστο, ηχητικά, σχήμα της βραδιάς, απ’ την άλλη, ήταν με διαφορά οι Leprous. Έχοντας μεγάλη απορία να δω πως θα υποδεχτεί το συγκεκριμένο κοινό μία τόσο διαφορετική, σε σχέση με τους άλλους τρεις, μπάντα, διαπίστωσα με ανακούφιση πως οι παλιές κακές εποχές έχουν πια περάσει και τα αυτιά και τα μυαλά είναι σαφώς πιο ανοιχτά στα διάφορα είδη μουσικής.

Οι Νορβηγοί παίζοντας αρκετά (5) κομμάτια απ τον τελευταίο τους δίσκο, "Malina", προσπάθησαν να κερδίσουν το κοινό με την εμφάνιση τους και εν μέρη το κατάφεραν κερδίζοντας στο τέλος ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Σίγουρα δεν ήταν μια εμφάνιση που θα θυμόμαστε κι εμείς κι αυτοί για χρόνια, αλλά ήταν μια αξιοπρεπής εμφάνιση από μία απ' τις καλύτερες progressive μπάντες της εποχής μας και σίγουρα θα θέλαμε να τους ξαναδούμε σύντομα υπό καλύτερες συνθήκες.

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography 

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Leprous Setlist AthensRocks Festival 2019 2019, Malina
 

 

 

Το κοινό είχε αρχίσει να γεμίζει την αρένα και το μεγαλύτερο κομμάτι των ανοιχτών κερκίδων, στις 19:45 που ανέβηκαν στη σκηνή οι Rotting Christ.

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Με νέα μέλη στην κιθάρα και το μπάσο, επέλεξαν να ξεκινήσουν το set τους με το Hallowed Be Thy Name απ’ τον τελευταίο τους δίσκο και τον κόσμο να δείχνει εξ αρχής και με κάθε τρόπο, πως περίμενε την επιστροφή της μπάντας για ένα live στην Αθήνα. Με τον ήχο να βελτιώνεται λίγο, σε σχέση με τους προηγούμενους, αλλά να παραμένει μέτριος, συνέχισαν κυρίως με κομμάτια απ’ το "The Heretics", το "Rituals" και το "Kata Ton Daimon Eaytoy", με τα φώτα και τις φλόγες να δημιουργούν εντυπωσιακό σκηνικό, για να φτάσουμε στα διαδοχικά highlights της εμφάνισης τους που δεν ήταν άλλα απ’ τα Societas Satanas και King Of A Stellar War που πάντα προκαλούν έναν χαμό, όπου κι αν παίζονται, και φυσικά να κλείνουν την εμφάνιση τους εντυπωσιακά, όπως πάντα, με το Non Serviam.

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 Rotting Christ Setlist AthensRocks Festival 2019 2019, The Heretics

 

 

Στις 21:30 τα φώτα έσβησαν στο κλειστό και την μεγάλη μαύρη “κουρτίνα”, που είχε στηθεί μπροστά απ τη σκηνή, άρχισαν να φωτίζουν προβολείς με ανάποδους σταυρούς και το σήμα των Slayer. Το ορχηστρικό κομμάτι από τον τελευταίο τους δίσκο "Repentless" ξεκίνησε να ακούγεται ώσπου η τετράδα βγήκε στη σκηνή, ξεκινώντας με το ομώνυμο κομμάτι.

Εκείνη τη στιγμή φαινόταν πραγματικά δύσκολο να κινήσεις αυτοβούλως το κορμί σου, αν βρισκόσουν στην αρένα, με τον περισσότερο κόσμο να βρίσκεται σε παροξυσμό και τη μπάντα να συνεχίζει χωρίς διακοπή το ένα κομμάτι μετά το άλλο. Το setlist φτιαγμένο για τον αποχαιρετισμό, περιείχε όλες τις μεγάλες στιγμές από αυτά τα 35 χρόνια της μπάντας ενώ το light design και τo pyro show, μελετημένα για το κάθε τραγούδι ξεχωριστά, σε άφηναν με το στόμα ανοιχτό!

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Μπορούμε να γκρινιάξουμε για το ότι ο ήχος δεν ήταν ποτέ πραγματικά καλός, για το ότι ο Bostaph περιέργως σε κάποια σημεία ήταν εκτός ρυθμού, για το ότι ο Holt είναι παικταράς αλλά δεν είναι ο Hanneman, για το ότι ο Kerry King είναι ο Kerry King και για ό,τι άλλο φανταστεί ο καθένας, αλλά η αλήθεια είναι πως το show των Slayer ήταν καθηλωτικό και κάτι που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει όποιος το έχει ζήσει. Και ενώ πιστεύαμε πως τα έχουμε δει όλα μετά τα συνεχόμενα Raining Blood και Black Magic, όπου το μακελειό είναι φτωχή λέξη για να περιγράψει το τι ακριβώς γινόταν στην αρένα, και το κλείσιμο μέσα σε αποθέωση με το Angel Of Death, ήρθε εκείνο το δεκάλεπτο που ο Tom Araya, μόνος πια στη σκηνή, με τα φώτα να έχουν ανάψει, απλά κοίταζε το κοινό σιωπηλός, που φώναζε το όνομα του, για να διαπιστώσουμε πως μπορούμε ακόμα και να συγκινηθούμε σε μια συναυλία των Slayer ακούγοντας τον να μας λέει στα ελληνικά “Ευχαριστώ πολύ. Θα μου λείψετε. Αντίο”.

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

*Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Slayer Setlist AthensRocks Festival 2019 2019, Final World Tour
 
 

Festival: Athens Rocks

Venue: OAKA Olympic Indoor Hall 

Hosted by: High Priority Promotions

Written by: JoHn Nikolopoulos

 
 

Σχετικά άρθρα