ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

A Conversation with Thurston Moore & Kat Bornefeld | ClockSound.gr

Greek Version 

 

Οι Ολλανδοί The Ex, μία από τις κορυφαίες και πιο πολυδιάστατες μπάντες, γιόρτασε φέτος τα 40 χρόνια ύπαρξης με μία σειρά πολύ ιδιαίτερων συναυλιών. Μία μπάντα η οποία με βάση το punk attitude, πάντοτε εξερευνούσε τα όρια της μουσικής, χωρίς φραγμούς. Fusion jazz, world music, noise, improv. Και πολλές συνεργασίες, οι οποίες ανά τα χρόνια εξελίχθηκαν σε φιλίες. Μερικοί λοιπόν από τους φίλους τους, πάνω από 10, τους τίμησαν και τους ακολούθησαν σε αυτή τη γιορταστική βόλτα.

Ένας απο αυτούς ήταν ο Thurston Moore. Με τις συστάσεις να είναι περιττές, θα αρκεστούμε να πούμε οτι για εμάς πρόκειται για έναν απο τους πιο συναρπαστικούς μουσικούς των τελευταίων δεκαετιών. Ένας καλλιτέχνης ο οποίος δεν έχει σταματήσει να μας παραδίδει αριστουργήματα, ακουστική πρόκληση, με το “Rock n Roll Consciousness” του 2017 να ψηφίζεται από τους συντάκτες μας ως ο δεύτερος καλύτερος δίσκος της χρονιάς.

Το ClockSound παραβρέθηκε στο εορταστικό αυτό live των The Ex στο Rotterdam και επί τη ευκαιρία συναντήθηκε με τον Thurston και την Kat (drummer των The Ex) σε μία ελεύθερη και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον νέο δίσκο της Kat (τον οποίο κυκλοφόρησε ο ίδιος ο Thurston Moore μαζί με την σύντροφό του Eva Prinz), αλλά και πολλά άλλα.

 

190927-Kat-angeltalk

 

V: Το νέο άλμπουμ σου "Angeltalk" είναι ένα sound healing μουσικό έργο. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και ποια είναι η σχέση σου συνολικά με αυτή τη φιλοσοφία;

Kat Bornefeld: Μαζί με τη μουσική και τους The Ex, πάντα ασχολούμουν με διάφορες μορφές θεραπείας. Από κρύσταλλους, μέχρι τον σαμανισμό, βρισκόμουν πάντα σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά τα τελευταία χρόνια, έμαθα πώς να δουλεύω με τα θιβετιανά μπολ. Έκανα μια εκπαίδευση που ονομάζεται "Sound Massage" και έμαθα πώς να τα χρησιμοποιήσω στο σώμα αλλά και γύρω από το σώμα. Από εκεί και πέρα, η θεραπεία και η μουσική έγιναν ένα μέσα μου.

Σχετικά πρόσφατα, πέρα από τις one-to-one συνεδρίες που ήδη ασκούσα, άρχισα να κάνω group sessions.

 

V: Ποια είναι η διαδικασία σε αυτές τις συνεδρίες;

K: Χρησιμοποιώ μια μεγάλη γκάμα θιβετιανών μπολ, γκονγκ κλπ. Δεν έχω προηγουμένως κάποια σύνθεση στο μυαλό μου. Το αντίστροφο συμβαίνει. Προσπαθώ να μεταφράσω την ενέργεια μέσω της μουσικής. Η πρόθεσή μου είναι να παίξω τελικά τους θεραπευτικούς ήχους που χρειάζονται οι άνθρωποι στην αίθουσα.

 

V: Το οποίο σημαίνει οτι αισθάνεσαι περισσότερο καθοδηγούμενη παρά ο οδηγός σε αυτή τη διαδικασία.

K: Ναι, ακριβώς.

 

V: Και αυτό το άλμπουμ είναι το αποτέλεσμα αντίστοιχου αυτοσχεδιασμού; Ή είχες γράψει τα θέματα εκ των προτέρων;

K: Δεν είχα κάποιο group στο στούντιο για να συντονιστεί μαζί μου, αλλά γνωρίζω ότι η πρόθεση πάντα λειτουργεί. Αυτή η πρόθεση ήταν για όποιον το ακούσει, να βιώσει αυτή τη θεραπεία. Έχοντας αυτό κατά νου, άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο.

 

V: Και πώς και αποφάσισες να καταγράψεις αυτή την εμπειρία;

K: Στην πραγματικότητα η ιδέα ήταν της Eva και του Thurston!

 

V: Δεν το γνώριζα αυτό! Ποιος ήταν ο ρόλος τους;

K: Όπως γνωρίζεις έχουμε δουλέψει μαζί μερικές φορές. Οι Ex έχουν παίξει με τους Sonic Youth, έχουμε περιοδεύσει μαζί... είναι μια μακροχρόνια σχέση.

Όταν συναντιόμαστε φυσικά μιλάμε για τα διάφορα projects με τα οποία ασχολούμαστε την κάθε περίοδο. Τους είπα κάποια στιγμή για το έργο μου. Όταν κάναμε μια συναυλία με τους The Ex στο Λονδίνο, ήρθαν να μας δουν και στη συνέχεια μου είπαν για αυτή την ιδέα να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ της μουσικής μου!

(Σε αυτό το σημείο, μπαίνει στη συζήτηση και ο Thurston Moore)

 

V: Πώς επέλεξες τον τίτλο "Angeltalk";

K: Η λέξη μου ήρθε στο μυαλό μετά την ηχογράφηση. Αισθάνομαι ότι κάτι με βοηθά σε αυτή τη διαδικασία. Δεν ξέρω τί ακριβώς, αλλά κρατάω αυτή τη δίοδο ανοιχτή.

 

V: Αισθάνθηκες οτι ίσως αυτός είναι ο οδηγός.

K: Ναι. Έχω την αίσθηση ότι διαβιβάζω κάτι; Μια ιστορία η οποία κάθε φορά αλλάζει.

 

V: Και αυτό είναι κάτι που ασκείς τακτικά με ομάδες ανθρώπων;

K: Ναι. Και πάντα λέω οτι "προς το παρόν δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, απλά να χαλαρώσεις ".

Thurston Moore: Να ανασάνεις, να υπάρχεις...

 

V: Thurston, συζητούσαμε πριν οτι ήταν ιδέα δική σου και της Eva.

T: Δύο πράγματα συνέβησαν εκείνο το βράδυ στο Λονδίνο. Οι Ex ζήτησαν μια μπάντα να ανοίξουν για αυτούς. Τους αγαπήσαμε και αποφασίσαμε να τους υπογράψουμε. Και τότε η Eva ρώτησε την Kat πού είναι το δικό σου άλμπουμ; Παίζεις με τους Ex και έχεις συμμετάσχει σε τόσα άλλα project, αλλά πού είναι το δικό σου; Στη συνέχεια συζητούσαμε για το sound healing και αναρωτιόμασταν πώς να ακούγεται κάτι τέτοιο;

 

V: Και φυσικά η ιδέα σου κίνησε άμεσα την περιέργεια!

T: Φυσικά! Και είπαμε ότι είναι το δεύτερο άλμπουμ που θα κανονίσουμε σήμερα να κυκλοφορήσουμε. Χωρίς αυτοσχέδια free jazz ή οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε μόνο εσένα και αυτόν τον ήχο διαλογισμού.

 

V: Πώς αισθάνθηκες όταν το άκουσες τελικά;

T: Είχαμε μόλις επιστρέψει από περιοδεία και αποφάσισα να το βάλω ενώ ήμασταν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Μέσα σε 5 λεπτά κοιμόμασταν! Αλλά κάναμε ένα πολύ βαθύ ξεκούραστο ύπνο. Την επόμενη μέρα συζητήσαμε για το πόσο καλά νιώσαμε. Το βάλαμε πάλι εκείνο το βράδυ και ... κοιμηθήκαμε ξανά! Έτσι, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το ακούσουμε ολόκληρο αυτό το πράγμα (γέλια).

Όχι, φυσικά και το έχω ακούσει πολλές φορές ολόκληρο.

 

V: (Προς την Kat) Είναι αυτή μία αντίδραση από τους ακροατές που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά;

K: Φυσικά! Η ιδέα είναι ότι μπαίνεις σε αυτή τη βαθιά κατάσταση χαλάρωσης που σε κάνει να αφήσεις ό, τι σε κρατά από τον εαυτό σου. Βαθιά όλοι έχουν αυτήν την όμορφη ενέργεια, αλλά πρέπει να αφήσεις τους προβληματισμούς για να φτάσεις σε αυτήν την κατάσταση.

 

V: Μιλάς για αυτή την όμορφη ενέργεια μέσα σε κάθε άτομο. Είναι αυτός ο τρόπος που βλέπεις ή προσεγγίζεις τους ανθρώπους; Διότι εγώ πολλές φορές δεν μπορώ να διακρίνω κάτι τέτοιο.

T: Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι είναι μπλοκαρισμένοι. Πάρα πολύ…

K: Πιστεύω ότι υπάρχει ένας πολύ όμορφος πυρήνας σε κάθε ανθρώπινο ον, αλλά αυτό που δημιουργεί προβλήματα είναι το εξωτερικό. Είναι σαν τον ήλιο και τα σύννεφα γύρω του να σχηματίζουν στρώματα. Τα στρώματα είναι γεμάτα από διαμορφωτικές εμπειρίες, καλές ή κακές. Αλλά αν φυσήξεις μακριά τα σύννεφα, αυτός ο όμορφος πυρήνας είναι πάντα εκεί.

 

V: Ακούγοντας τη μουσική που έχετε κάνει και οι δύο στο παρελθόν με τους The Ex και τους Sonic Youth, είναι αυτός ο τρόπος σκέψης μια κύρια αλλαγή που αισθάνεστε ότι έχετε βιώσει καθώς περνούν χρόνια; Γιατί η μουσική σας είχε αρκετές πιο επιθετικές στιγμές στη δεκαετία του '80 και μετά.

T: Απλά μεγαλώνεις με αυτό. Καθώς τα χρόνια περνούν, γινόμαστε πιο υπεύθυνοι, αλλά εξακολουθούμε να διασκεδάζουμε! Έχουμε ευθύνη προς την ανθρώπινη ελευθερία. Αλλά και η διασκέδαση είναι ευθύνη προς την επικοινωνία.

Η ιδέα για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν μουσική είναι η απελευθέρωση, η άνοδος, η επικοινωνία της πρόκλησης και του διαλόγου. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι πάντα ευχάριστο. Μπορεί να είναι πραγματικά δυσάρεστο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια μορφή επικοινωνίας. Και αυτό βρίσκω στο άλμπουμ της Kat, συνδυάζει μουσική και ήχο ισομερώς. Και για μένα αυτό είναι που λαμβάνω από τους The Ex επίσης.

 

V: Όσον αφορά το λάιβ σήμερα, τι θα παίξεις;

T: Για μένα αυτές τις μέρες, κάθε βράδυ είναι διαφορετικό. Εχθές για παράδειγμα κάναμε ένα duo με την Kat. Αλλά κάθε βράδυ παίζω με διαφορετικό άτομο, το οποίο μου αρέσει.

 

V: Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτές τις συναυλίες.

K: Ναι και είμαστε πολύ ευγνώμονες. Κατά τη διάρκεια των ετών έχουμε κερδίσει ένα δίκτυο από φίλoυς / μουσικούς. Και πολλοί μας αγαπούν και ήρθαν να συμβάλλουν σε αυτό το γεγονός!

 

V: Είστε και οι δύο μουσικοί που πάντοτε προσπαθούσαν να εξερευνήσουν ή και να ξεπεράσουν όρια της τέχνης. Αλλά αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος που αντιλαμβανόσαστε τη μουσική και την τέχνη σας κουράζει ποτέ; Όταν κάθε ήχος, κάθε θόρυβος σας ακούγεται ως πιθανή μουσική;

T: Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι εξαναγκαστικό. Και μέσα από τα χρόνια βρίσκεις τους μουσικούς χώρους που απολαμβάνεις περισσότερο, ύστερα μετακινείσαι σε άλλους και παίζεις με τις εμπειρίες. Απλά έχω προσωπικά εμπιστοσύνη σε αυτή την έμπνευση.

Και όταν γράφω μουσική δεν καταγράφω τις νότες. Βασίζομαι απλά στο συναίσθημα. Η διαδικασία μου δεν βασίζεται στην παράδοση, αλλά ίσως τιμά την παράδοση... είναι αρκετά punk rock βασικά.

 

V: Και μετά από αυτές τις συναυλίες με τους The Ex, ξεκινάς την δική σου σωστά;

T: Ναι. Για το νέο μου άλμπουμ "Spirit Counsel". Το οποίο αποτελείται από 3, κυρίως instrumental, συνθέσεις με λίγα φωνητικά.

 

V: Είναι με τα μέλη από το προηγούμενο άλμπουμ;

T: Ναι, συν μερικούς ακόμα. Πχ στο τρίτο κομμάτι (Galaxies) είμαι εγώ και 12 έγχορδοι μουσικοί!

 

V: Τέλεια, ανυπομονώ να το ακούσω!!

T: Σε ευχαριστώ.

 

*Μπορείτε να παραγγείλετε εδώ το "Angeltalk" της Katherina Bornefeld και εδώ το "Spirit Counsel" του Thurston Moore.

*Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Thurston και την Kat για το χρόνο τους, αλλά και την Eva για τη βοήθειά της στο να κανονιστεί αυτή η συνάντηση!

 

 

190927-Thurston-Spirit

 

English Version

 

The Ex, one of the best and and most multi-dimensional bands, wrapped up 40 years of existence and decided to celebrate with a series of very special concerts. Having the punk attitude as a base, the band was always exploring the boundaries of music and art, with no hindrances. Fusion jazz, world music, noise, improv. And many collaborations, which over the years evolved into friendships. So of those friends, more than 10, decided to honor them and came long for this festive ride.

One was Thurston Moore. With any introductions being redundant, we will just say that he is for us one of the most exciting musicians of the past decades. An artist who continuously delivers very high quality challenging releases, with 2017's "Rock n Roll Consciousness" having been voted by our team as the second best album of that year.

ClockSound attended The Ex's celebratory concert in Rotterdam and had the opportunity to meet up with Thurston and Kat (drummer of The Ex) for a a relaxed and very interesting discussion about Kat's new album, released by Thurston Moore himself and his partner Eva Prinz, and much more.

 

V: The concept of your album “Angeltalk”, which was just released, is about sound healing. How did this idea come up and what is your relation overall to sound healing?

Kat Bornefeld: Next to music, next to The Ex, I have always done healing work. From exploring crystals, to shamanism and I was always in this process, exploring different kinds of healing methods. But the last years, I learned how to work with Tibetan bowls. I did an education called “Sound Massage” and learned how to use them on the body and around the body. From there on, healing and music came together on me.

In fact, not so long ago, beyond the one-to-one sessions that I was already practicing, started providing it to groups of people.

 

V: What is the process in these sessions?

K: I use a big range of Tibetan bowls, a gong etc. I don’t have a composition in mind beforehand. It’s the other way around. It’s me trying to translate the energy of the people through music. My intention is to ultimately play the healing sounds that the people in the room would need.

 

V: So, you feel more being guided than the guide in this process.

K: Yes, exactly.

 

V: And is this album the result of improvisation as well? Or were the themes written beforehand?

K: I did not have a group of people in the studio to tune in to, but still know that intention works. This intention was for anybody who hears this, to experience this healing. With this in mind, I let myself go.

 

V: How come you decided to put this experience on record?

K: It was actually Eva’s and Thurston’s idea!

 

V: Really? What was their role in this?

K: As you know, we work together sometimes. The Ex have played with Sonic Youth, we had a tour together…it’s a long term relationship.

When we meet, of course we talk about what each one is busy with. I told them at some point about my work. When we had a gig with The Ex in London last year, they came to see us and then told me about this idea to release an album of my music. And that’s how it happened!

(At that point, Thurston Moore joins us as well)

 

V: How did you choose the name “Angeltalk”?

K: The word just came to mind after this was recorded. I feel that I just know that something is helping me in this process. I don’t know what exactly, but I keep that open.

 

V: You just felt that that may be it.

K: Yes. I have the feeling that I am transmitting something maybe? It’s a story that just happened to be in me when I play. And every time a different story is given.

 

V: And this is something you are regularly practicing with groups of people?

K: It is. I just say “for the moment you don’t have to do anything, just relax”.

Thurston Moore: Just breath, exist…

 

V: And, Thurston, we were discussing that it was an idea of Eva and you.

T: Two things happened that night in London. The Ex asked for this band to open for them. We loved them and decided to sign them. And then Eva said to Kat where’s your record? You play with The Ex and have participated in so many other projects, but where’s yours? Then we were discussing about sound healing and we asked as well “What’s the sound of a sound healer?”

 

V: And of course that was very intriguing to you!

T: Of course. And we said that’s the second record we will arrange today to release. Nothing else. No improvised free jazz or anything. We want just you and this meditational sound.

 

V: How did you feel when you finally heard it?

T: We had just come back from touring and decided to put it on, while lying in bed. Within 5 minutes we were asleep! But in a very deep restful sleep. Next day we were discussing how great it sounded. We put it on again that night and…again asleep! So, we have never heard the whole thing yet (laughs from everyone)

No, of course I’ve heard the whole thing many times.

 

V: (To Kat) Is this a reaction that feels good to you for your listeners to have?

K: Of course! The concept is that you get in this deep state of relaxation that makes you let go of everything that keeps you from being yourself. Deep down you have this beautiful energy, but you have to let things go in order to actually get there.

 

V: You are talking about this beauty inside of each person. Is this the way you see or approach people? Because for me, sometimes I cannot find that.

T: It’s true, a lot of people are blocked. Very much…

K: I believe that there is a very beautiful core in every human being, but what’s messed up is the outside. It is like the sun and the clouds around it forming layers. And the layers are full of formative experiences, good or bad. But if you blow the clouds away, this beautiful core is always there.

 

V: Listening to the music you have both done in the past with The Ex, Sonic Youth etc, is this way of thinking a main change that you feel you have experienced as years go by? Cause both of your music had some more aggressive moments in the 80s and so on.

T: You just grow with it. As years go by, we turn more responsible, but still have fun! You have responsibility to freedom. And fun is responsibility to communication. So, the idea for most people making music is to be liberating, to uplift, to communicate the challenge and dialog. This doesn’t have to be pleasant. It can actually be really unpleasant, but still be a form of communication. And that’s why I find Kat’s album combining music and sound at an equal value.

For me, it is very much of what I receive from Kat’s music with The Ex. The essence of it is sharing, community. And what’s interesting is that if anyone buys this record thinking “I’m a huge Ex fan, and I’m gonna listen to some anarcho-punk rock” they’ll be surprised!

 

V: But even from The Ex themselves, we have been surprised so many times by each path they had decided every time.

T: Yes its true.

 

V: What about tonight? What are you going to play?

T: For me, every night these days is different. Last night for instance Kat and I played a duo. But every night I play with a different person, which I like.

 

V: It is a very special combination of artists participating in these concerts.

K: Yes and we are very thankful. During the years we have gained a network of friends/musicians and there are many people who loved to come and contribute to this happening!

 

V: And you are both musicians that always sought to explore artistic boundaries or exceed limits lets say. But did you ever feel particular this way of perceiving music and art as tiring? With every sound, every noise even, being heard as potential music?

T: Its not something forced. And through the years you just find areas that you enjoy more than others, you move to different places and play with them. And I just trust this inspiration.

I don’t notate music. It’s all just a feeling. My process is not really based on tradition, but its perhaps an honor on tradition…Its very punk rock really. 

 

V: And after those concerts with The Ex, you start your tour right?

T: Yes. For my new album “Spirit Counsel”. It has 3 instrumental mainly compositions, with just some vocals.

 

V: Is it with the members from your previous album?

T: Its all of them plus others. On the third song (ie Galaxies) it’s me and 12 string players.

 

V: Perfect, can’t wait to listen to it!

 

*You can order Katherina Bornefeld’s “Angeltalk” (Daydream Library) here and Thurston Moore’s “Spirit Counsel” (Daydream Library) here.

*We would really like to thank Thurston and Kat for their time and Eva for helping us arrange this meeting.

 

190927-Thurston-All

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner