ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

A Conversation with Ólafur Arnalds | ClockSound.gr

[Greek & English versions included]

Στο ενδιάμεσο των 2 εμφανίσεων του Ólafur Arnalds Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχαμε την τιμή και την τύχη να συνομιλήσουμε με τον ξεχωριστό Ισλανδό καλλιτέχνη. Μαζί με την longtime φαν του και φωτογράφο μας Μαρία Κοκκίνου μιλήσαμε για 15 περίπου λεπτά, σε μια συνομιλία που έλαβε χώρα 6 μήνες μετά το αρχικό μας αίτημα, αφού ο αρχικός τόπος συνάντησης για τον οποίο είχαμε αιτηθεί ήταν το Los Angeles των Η.Π.Α., στην εκεί εμφάνισή του την 1η του περασμένου Φλεβάρη.

Η έκτακτη ανακοίνωση και ερχομός του καλλιτέχνη με την αρωγή της NON Aesthetics και του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. μας ώθησε να επανενερφοποιήσουμε το αίτημά μας και τελικά να συναντηθούμε με τον καλλιτέχνη στα καμαρίνια του Κέντρου Πολιτισμού.

Η συνάντηση βέβαια οφείλεται στον Sven της εταιρείας που διαχειρίζεται την επικοινωνία του καλλιτέχνη, ο οποίος με συνέπεια μας συνεργάστηκε μαζί μας και παράλληλα μας παραχώρησε τις καλύτερες θέσεις του θεάτρου για να καλύψουμε με τον βέλτιστο τρόπο την εμφάνισή του.

 

Διαβάστε τι συζητήσαμε με τον Ólafur:

 

Ólafur Arnalds: Χρειάζεται να μιλήσουμε σύντομα γιατί σε μισή ώρα θα επιστρέψουμε στη σκηνή ξάνα! (γέλια)

Υannis Ζampatis: Θα είμαστε σύντομοι, έχουμε και τις σημειώσεις μας... Είχες το χρόνο να δει καθόλου την Αθήνα;

Ólafur: Κυκλοφόρησα γύρω από την Ακρόπολη, γενικά μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο, να πάω σε ένα μπάρ το απόγευμα, σε ένα cool εστιατόριο. Δεν μου αρέσει να βλέπω τα τουριστικά μέρη.

 

Maria Kokkinou: Το να νιώθεις ντόπιος είναι ότι καλύτερο...

Ólafur: Α! Και αυτοί που με φιλοξενούν φρόντισαν να πάμε στα κατάλληλα μέρη.

 

Υannis: Είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα;

Ólafur: Ναι η πρώτη!

 

Υannis: Έχεις κάνεις ένα εκτενές tour τον τελευταίο καιρό, και πρόσφατα ήσουν στο Μιλάνο και στην Τουρκία [Κωνσταντινούπολη].

Ólafur: Ήμουν στο Μιλάνο όντως πριν 2 μέρες, στην Τουρκία ακριβώς πριν, ήταν λιγάκι σε ζιγκ-ζαγκ... Δε μπορούμε πάντα να διαλέγουμε που μπορεί να είναι διαθέσιμα τα venues.

 

Υannis: Πως νιώθεις μ' αυτό; Σ' αρέσει να περιοδεύεις;

Ólafur: Ναι! Το λατρέυω. Να ταξιδεύεις είναι φοβερό.

 

Υannis: Συχνά η διαδικασία είναι επίπονη ίσως.

Ólafur: Ναι [με νεύμα].

 

Maria: Απ' όσα σημεία έχεις επισκευθεί μέχρι στιγμής, υπάρχει κάποιο που μπορεί σου έχει μείνει στη μνήμη από την περιοδεία; 

Ólafur: Ουφ. Σε αυτή η περιοδεία από τον προηγούμενο Μάιο [2018] έχουμε περάσει σχεδόν από 120 πόλεις! Οπότε για να είμαι ειλικρινής όλες κάποια στιγμή κατά ένα τρόπο "γίνονται ένα" στο μυαλό μου. Αλλά είναι πολλές πόλεις που λατρέυω να επιστρέφω. Είναι αυτή η αίσθηση ενός μεγάλου μπλόκ από περιοχές που ακόμα είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις εύκολα σημεία... Πρέπει πραγματικά να κάτσεις κάτω, να δεις τη λίστα και να σκεφτείς για να θυμηθείς τις πόλεις ξεχωριστά.

 

Υannis: Το γεγονός ότι περιοδεύεις είναι μια πρόσθετη αξία στην δημιουργική σου διαδικασία, σαν έμπνευση;

Ólafur: Είναι μέρος της πραγματικότητας μας. Πρέπει να το κάνεις. Και η μουσική, δεν είναι κάτι έξτρα, είναι αυτό που κάνουμε. Είναι η αξία. Να παίζουμε για τον κόσμο. Γι' αυτό το κάνουμε αυτό, κανείς δεν θέλει να μένει στο στούντιο όλο το χρόνο. Θέλεις να πάιζεις για τον κόσμο και ο κόσμος να ακούει τη μουσική σου.

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli30

Photo by Mariza Kapsabeli 

 

Maria: Πρόσφατα άκουσα ένα από τα κομμάτια σου (Patience), αυτό της συνεργασίας σου με τον Rhye (a.k.a. Mike Milosh). Θέλεις να μας μιλήσεις γι' αυτό;

Ólafur: Ναι, αυτό με τον Mike. Αρχίσαμε να συναντιόμαστε όταν περιοδεύμαμε με τους Kiasmos και παίζαμε σε πολλά φεστιβάλ. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο Las Vegas, παίζαμε στην ίδια σκηνή εκεί. Περίεργο φεστιβάλ... Καιι μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο και συστηθήκαμε αφού συνεχώς συναντιόμασταν και σιγά-σιγά γίναμε φίλοι. Και τότε ο Mike έπαιξε σε ένα φεστιβάλ στην Ισλανδία και οργανώσαμε ένα secret show για 30 άτομα, και το είχαμε διαφημίσει με άλλο όνομα. Τελικά 30 άτομα ήρθαν χωρίς να ξέρουν ότι είμαστε εμείς. Κάναμε 2-3 ώρες πρόβες ambient αυτοσχεδιασμό, και μας άρεσε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να γυρίσει στην Ισλανδία και να μπούμε στο στούντιο, και έτσι συνέβη.

 

Maria: Οπότε ηχογραφήσατε στην Ισλανδία;

Ólafur: Ναι! Ήρθε στην Ισλανδία. 2-3 μέρες κράτησε μόνο για μερικά κομάτια, αλλά αυτό [Patience] ήταν το μόνο που τελειώσαμε.

Maria: Και είναι πολύ ωραίο. Το αγάπησα.

 

 

Υannis: Σχετικά με το πρόσφατο βίντεο του ekki hugsa, συνεργάστηκες με το δίδυμο των Arni and Kinski. Συμπτωματικά ήμουν για ταξίδι στην Ισλανδία εδώ και 2 εβδομάδες και συνάντησα τον Stefan Arni για καφέ, μέσω κοινών φίλων, και μοιράστηκε μαζί μου για το πως προέκυψε το βίντεο. Ένα εξαιρετικό βίντεο, από τα κορυφαία της χρονιάς για μένα. Εμφανίστηκες σε μια μόνο στιγμή του βίντεο, ποιανού ιδέα ήταν αυτή η "πινελιά";

Ólafur: Α, δεν θυμάμαι. Είναι κοινό αυτό στα βίντεο. Ήταν σύντομο. Μερικοί το προσέχουν, μερικοί όχι. Δεν θυμάμαι ποιανού ιδέα ήταν πάντως.

 

Maria: Μεγάλωσες στην Ισλανδία. Θέλεις να μας πεις πως σε επηρέασε ένα τόσο όμορφο μέρος στη δημιουργία μουσικής;

Ólafur: Το να βρίσκεσαι σε ένα πολύ όμορφο μέρος δε συνεπάγεται ότι σε επηρεάζει και στη μουσική. Υπάρχει όμως μουσική σκηνή εκεί, είναι ένα μικρό μέρος. Οι επαφές μεταξύ μουσικών είναι πολύ ισχυρές, ειδικά μέσα σε μια τόσο μικρή σκηνή. Είναι τόσο μικρή που συχνά πολλοί χρειάζεται να δουλεύουν μαζί αρκετά. Και η ίδια η κοινωνία υποστηρίζει πολύ την μουσική μου αλλά και τη μουσική άλλων από την Ισλανδία. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με τη φύση ή με κάτι τέτοιο.

Ειλικρινά δεν ξέρω κάποιον αυτή την εποχή που δουλεύει σε αυτή τη βάση (φυσικό κάλος Ισλανδίας, κλπ). Έχει γίνει στο παρελθόν και όλοι βαρέθηκαν κατά κάποιο τρόπο μ' αυτή την προσέγγιση (γέλια). Έχει γίνει λιγάκι κλισέ η Ισλανδική μουσική σε σχέση με τη φύση. Όλοι προσπαθούν πλέον να κάνουν το αντίθετο πλέον.

 

Maria: Ξέρεις αυτό που βρίσκω προσωπικά είναι η αρμονία στη μουσική σου, για παράδειγμα, σε ένα από τα τελευταία άλμπουμ σου, το "Island Songs", που είχε ηχογραφηθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες, όπου νομίζω ότι η δυνατότητα να ηχογραφήσεις με ήχους πουλιών...

Ólafur: Ναι σίγουρα είναι μέρος αυτού, αλλά ποτέ δεν ήταν ποτέ μέρος του κονσεπτ μου. Το "Island Songs" είναι για κοινωνίες, μικρές κοινωνίες και για συναντήσεις ανθρώπων. Είναι πάντα για τους ανθρώπους. Υπάρχουν πουλιά στο background σίγουρα, που προσθέτουν στο αποτέλεσμα, αλλά αυτό το άλμπουμ και φιλμ δεν για τη φύση, είναι για το πως άνθρωποι σε μικρές κοινωνίες δημιουργούν μουσική. Όταν δεν υπάρχει ελπίδα για άλλου είδους καριέρα, δόξα. Μουσική για τη μουσική δηλαδή. Για αυτό ήταν το φιλμ.

 

Maria: Οπότε τι σε εμπνέει τον τελευταίο καιρό;

Ólafur: Καλή ερώτηση. Δεν έχω γράψει τον τελευταίο καιρό, οπότε δεν έχω κάτι να πω. Περίπου για ένα χρόνο δεν έχω γράψει κάτι, όταν και τελείωσα το άλμπουμ. Ίσως η ίδια η μουσική, ακούγοντας μουσική.

 

Maria: Με ποιες φωνές θα σ' ενδιέφερε να συνεργαστείς στο μέλλον;

Ólafur: Με ενδιαφέρουν περισσότερο οι σχέσεις με μουσικούς. Οπότε δεν διαλέγω συνεργάτες με βάση τη φωνή τους ή μου αρέσει αυτός ή ο άλλος. Μ' αρέσει όταν τα πράγματα συμβαίνουν με φυσικό τρόπο. Όπως και τον Mike (Rhye) όπως συνέβη, δηλαδή επειδή γίναμε φίλοι και βρεθήκαμε μαζί συνεργαστήκαμε, όχι επειδή λόγω της φωνής του, η οποία βέβαια είναι κορυφαία. Αλλά δεν είναι αρκετή, χρειάζεται να υπάρχει μια καλή σχέση.

 

Maria: Η χημεία παίζει πάντα ρόλο.

Ólafur: Ναι! Η χημεία. Θα συνεργαστώ επίσης με μια Γερμανίδα καλλιτέχνη, την Josin. Θα ηχογραφήσουμε μερικά τραγούδια το καλοκαίρι. Είναι εξαιρετική.

Maria: Τέλεια. Θα προσμένουμε...

 

Υannis: Είναι ιδιαίτερες όλες αυτές οι διασυνδέσεις και όπως είπες και συ οι συνεργασίες με τους ανθρώπους που εσύ θέλεις και όχι λόγω εμπορικότητας ή για λόγους δημοσιότητας. 

Ólafur: Ναι.

 

Υannis: Να μη σε κρατάμε άλλο ομως μιας και έχεις να ξαναβγείς στη σκηνή. Ευχαριστούμε για όλα.

Maria: Ευχαριστούμε.

Ólafur: Και γω.

 

* Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Sven από το publicity του Ólafur, τόσο για την πρόσκλησή του για να καλύψουμε την συναυλία, όσο και για την ευκαιρία που μας έδωσε για να μιλήσουμε με τον καλλιτέχνη στο διάλλειμα μεταξύ των 2 εμφανίσεων. Παράλληλα τον Finn, tour manager του Arnalds για την επιτόπια επικοινωνία και συνδρομή για να βρεθεί η κατάλληλη ώρα να συνομιλήσουμε.

 

English Version

 

Ólafur Arnalds: We have to talk fast, I have to go on stage again in half an hour.

Maria Kokkinou: We have everything written down, so…

Ólafur: (laughs) Don’t stress about it.

 

Υannis Ζampatis: Have you seen Athens and you visited a bit yesterday?

Ólafur: Yes. Just been walking around the city…going to the Acropolis. All the typical stuff. I just like to see people really. Went to a nice bar in the evening…to a cool restaurant. I am not so much needing to see all the touristy places.

 

Maria: Yeah, being a local is much better.

Ólafur: Right, yeah. And our host here, takes good care of us. He takes us to the nice places.

 

Υannis: First time here.

Ólafur: Yes, my first time here.

 

Υannis: So, you’ve been moving quite a lot lately. You were recently in Milan and Turkey.

Ólafur: Yes, we were in Milan two days ago and in Turkey before that. It’ s a little bit zigzag , but we don’t always choose where the venues are available.

 

Υannis: How do you feel? Do you like touring?

Ólafur: Yeah, I love it. The travel isn’t great, but the shows are great.

Υannis: Sometimes the process is tough.

 

Maria: So, among all the places you have visited is there any in particular that you remember from the last tour?

Ólafur: Ehm…this tour it’s already 120 cities since May last year so to be honest they’ve all kind of become one. But there are a lot of cities that I love always coming back to, you know. A few cities in Europe like…ehm? I just blank because it’s just when you think about the tour you see this big block of things and it’s so hard to pin down the individual shows, so it all becomes one.

 

Maria: It’s like a puzzle, right?

Ólafur: Yeah, you really have to sit down and like look at the list in front of you to remember each one.

 

Υannis: Is touring an added value in your creative process?

Ólafur: You have to do it. It’s a part of music. It’s not something extra. It is what we do. It’s not just added value. It’s the value. It’s plain for people. That’s why we do this. Nobody wants to stay in a studio all year you know. We want to play for people, we want people to hear the music, so yeah that’s why we do it.

 

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli81

Photo by Mariza Kapsabeli 

 

Maria: I have recently listened to one of your songs, the collaboration you did with “Rhye”. Can you tell us a little bit about this collaboration?

Ólafur: Yes. Me and “Rhye”, Mike is his name, we met when I was touring with “Kiasmos” and we were playing in a lot of festivals. We met for the first time in Las Vegas actually. We were playing in the same stage there on this weird festival, so we were staying in the same hotel and I was a fan of his music so I wanted to introduce myself. And we just kept running into each other in different festivals so we became friends slowly. And he was playing in a festival in Iceland and we organized a little improvisational concert kind of a secret show only for thirty people. We just advertised it with a different name and hoped that maybe some people buy tickets and in the end, thirty people did. Nobody knew it was going to be us and we did a two or three hours improvisation just ambient improvisation together and we liked it so much that we decided that he would come back to Iceland just to go to the studio with me.

 

Maria: So the song was recorded in Iceland originally?

Ólafur: Yeah. He came to Iceland for two or three days only and we worked on a few songs but this was the one that we were able to finish.

 

Υannis: I have a question. It’s about the recent video you did with Arni and Kinski. I learned that it was part of a bigger film ekki hugsa and coincidentally I was a couple of weeks ago in Iceland for just travelling for the first time in my life and I met with Stefan Arni the director just from another connection and he told me a little bit the inside story of that video. It was an excellent video. My best of the year so far. You showed up, at just a glimpse of an eye, on one shot of the video. As the video was playing you just show up at some point in the video. Whose idea was that? It was very clever.

Ólafur: I don’t know. It’s a cameo. It’s very common, to make a little easter egg some people notice it, some people don’t. I think it was our idea, I don’t know whose idea was.

 

Υannis: It was a pre-recorded thing and you just added it at some point.

Ólafur: I was there at the set visiting, looking at things and I just thought I could go in one scene, just for fun.

 

Maria: So, you grew up in Iceland as we all know. Can you tell us how has growing up in such a beautiful place affected the way that you have evolved with your music?

Ólafur: I think that being in a beautiful place has not really much to do with it, but there is a very strong music scene there. It’s a small place , the connections are very strong, especially within such a small music scene. It’s so small that everybody kind of has to work together and all, so there is a lot of like this community support which I think becomes a very big part of my music and the music of other people from Iceland, much more than the nature or something like that. I don’t really know anyone these days who is really working with that because I think it was done in the past and everybody got kind of tired of it and it has become such a cliché with Icelandic big music with nature of things and everybody is mostly trying to do the opposite these days.

 

Maria: I am just saying this because for example in one of your latest albums “ Island Songs” which was recorded in different venues we could listen to birds for example in one of your songs.

Ólafur: Sure. It’s a part of it, but it’s never been a part of my concert it’s never been a particular part of my writing. “ Island Songs” is about community. It’s about me going into small communities and meeting people. So, it’s always about the people. There’ s just birds in the backgrounds that sure add to things, but that album or that film there is no way about nature, it’s just about how people in small communities do music and why they do music. When there is no hopes for careers or fame it’s for music sake. That’s what the film is about.

 

 

Maria: So, what inspires you lately?

Ólafur: Lately it’s been…ehm… That’s a good question , because I haven’t been really writing so I don’t know what’s ending up in my music. I haven’t written anything for a year now, that’s when I finished the album. So … just listening to some music sometimes.

 

Maria: Are there any vocalists that you would definitely like to work with in the future?

Ólafur: I am usually more interested in just relationships, so I don’t really pick my collaborators based on their voice or “ I want to work with this one, or that one”. I like it when things happen naturally like with Mike and “ Rhye” you know it was just something that happened naturally, just because we became friends and we wanted to make something together and that’s why we did, but not because of his voice, which is a great voice you know, but it’s not enough. It needs to be a good relationship. I am going to work with a German singer called Josin. We are making some songs together in the summer. She is great!

 

Maria & Yannis: Thank you for your time. It was a pleasure meeting you

 

2019_05_20_Lyriki_ASN_OlafurArnalds_live_Kapsabeli61

Photo by Mariza Kapsabeli 

 
* Special thanks to Sven from the publicity of Ólafur, both for his invitation to cover the concert and for the opportunity he gave us to speak with the artist during the break between the his 2 performances in Athens, Greece. Along with Finn, Ólafur's Tour Manager, for the on-site communication and assistance to find the right time to meet up.
 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner
Banner