ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram
Festival Calendar
Festival Calendar
O dj Doctor Bekk στο ClockSound.gr

O dj Doctor Bekk στο ClockSound.gr

Είκοσι χρόνια στο booth του dj δεν είναι και λίγα! Είναι σχεδόν μια ζωή και είναι σίγουρα ένα διάστημα που σου επιτρέπει να δεις πως εξελίσσεται η μουσική αλλά και ο τρόπος που την απολαμβάνουν οι άνθρωποι στις ξένοιαστες ώρες τους. Είκοσι χρόνια μουσικών χιλιομέτρων δείχνει φέτος το κοντέρ του dj και ραδιοφωνικού παραγωγού Σταύρου Μπέκα, ή αλλιώς Doctor Bekk, όπως τον ξέρουν όσοι παρακολουθούν τα dj sets του.

Έχοντας διαλέξει τα τραγούδια που μας έκαναν να χορέψουμε και να περάσουμε όμορφα σε μερικά από τα πιο γνωστά μαγαζιά της Αθήνας, ο Doctor Bekk γιορτάζει την επέτειο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ένα μεγάλο, ανοιχτό σε όλους τους φίλους της καλής μουσικής party, στο bar A Liar Man (στο οποίο είναι και resident dj τα τελευταία χρόνια) αυτήν την Παρασκευή, 20 Απριλίου!

Λίγο πριν τη βραδιά, μας μίλησε για την μουσική του πορεία, το πως είναι να αναλαμβάνεις την ευθύνη του να ντύνεις μουσικά τις στιγμές της νυχτερινής διασκέδασης των Αθηναίων αλλά και το πως είναι να σε απολύουν γιατί νομίζουν ότι έπαιξες φασιστικό κομμάτι ενώ στην πραγματικότητα έχεις βάλει αντιπολεμικό τραγούδι!

 

ClockSound: Σταύρο καλησπέρα! Πως είσαι?

Doctor Bekk: Καλησπέρα Ιωάννα! Ανυπομονώ να συναντήσω αγαπημένους μου ανθρώπους την Παρασκευή.. 

CS: Είκοσι χρόνια μουσικής πορείας ως δισκοθέτης. Πώς και γιατί ξεκίνησες να επιλέγεις μουσική σε μαγαζιά? Μπορούσες να φανταστείς όταν ξεκίνησες ότι θα είναι κάτι που θα το κάνεις επαγγελματικά και μάλιστα, είκοσι χρόνια μετά?

D.B. :Ξεκίνησα εντελώς τυχαία! Ήμουν 17 χρόνων και έβγαινα συνήθως μόνος μου τα βράδια στο ροκαδικο της γειτονιάς, το γνωστό Τιθόρα στα Πατήσια. Εκεί γνωρίστηκα με τον resident dj του μαγαζιού, τον Γιώργο Νταβαρίνο - ναι εκείνη την εποχή ο dj έπαιζε 5 ημέρες την εβδομάδα στο ίδιο bar! Ο Γιώργος λοιπόν με ρωτούσε τι να βάλει μετά από το κομμάτι που έπαιζε και εγώ σχεδόν πάντα του απαντούσα αυτό που είχε ήδη ετοιμάσει!

Κάπως έτσι λοιπόν μου είπε ότι όταν θα έκλεινα τα 18 θα ξεκινούσα κι εγώ να κάνω τον dj! Νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα, αλλά όντως λίγους μήνες μετά ξεκίνησα την πορεία μου. 

Επειδή είμαι από τη φύση μου ονειροπόλος, είναι η αλήθεια ότι έβλεπα τον εαυτό μου να συνεχίζει να ασχολείται με το άθλημα! Αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά στην πραγματικότητα αφού μερικά χρόνια πριν μπορεί να φανταζόμουν ότι έπαιζα επαγγελματικά ποδόσφαιρο και κατακτούσα το Champions League! 

 

interviews/doctor-bekk-02.jpg

CS: Όλα αυτά τα χρόνια που παίζεις μουσική, τι έχεις δει να αλλάζει στο σκηνικό της μουσικής νυχτερινής διασκέδασης? Τι από αυτά σημειώνεις εσύ προσωπικά ως θετικό και τι ως αρνητικό?

D.B. : Αυτό που έχω δει να αλλάζει είναι η έλλειψη επικοινωνίας και αυθορμητισμού - η έλλειψη διάθεσης για χορό. Δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια βλέπω τον κόσμο να γίνεται όλο και πιο ξενέρωτος! Σαν να φοβούνται να εκδηλωθούν. 

Αυτό βέβαια έχει δύο όψεις και η θετική πλευρά είναι ότι πλέον οι νέοι άνθρωποι είναι σαφώς πιο ευγενικοί. Αν δεν τους κάνεις για κάποιο λόγο το χατίρι θα το δεχθούν ευκολότερα από ότι οι μεγαλύτεροι.

 

CS: Όταν “χτίζεις” ένα set ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις? Προτιμάς να έχεις εκ των προτέρων πλάνο του τι πρόκειται να παίξεις ή να διαμορφώνεις το set σου καθώς εκτυλίσσεται η βραδιά?

D.B. : Όλα έχουν τη σειρά τους. Πρώτα μαθαίνω τι ζητούν οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, μετά αφήνω τον χώρο να με εμπνεύσει και αφού βγάλω τα συμπεράσματα μου, φτιάχνω αρκετά σενάρια στο μυαλό μου. Ανάλογα με το πως εξελίσσεται η κάθε βραδιά επιλέγω την κατεύθυνση. Αυτό όμως είναι κάτι που πολλές φορές μπορεί να το ανατρέψω και 10-15 φορές σε ένα βράδυ - μπορεί και όχι! Όλα γίνονται με ένα κράμα ένστικτου και εμπειρίας.

CS: Είναι το αθηναϊκό κοινό ανοικτό σε νέες προτάσεις και ακούσματα?

D.B. : Δυστυχώς όχι. Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως δεν είναι και τόσο ανοικτό. Όμως δεν μπορώ να τους κατηγορήσω για αυτό! Η μεγαλύτερη ευθύνη κατά τη γνώμη μου ανήκει στους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών. Τα τελευταία 15+ χρόνια σε γενικές γραμμές έχουν αντικαταστήσει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς με άχρωμους παρουσιαστές. Παίζουν λοιπόν συγκεκριμένες playlists, οπότε και ο πολύς κόσμος αναγκαστικά με αυτά τα τραγούδια θα δεθεί περισσότερο. Προφανώς πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ηλίθιος και δεν μπορεί να κατανοήσει υψηλότερου επιπέδου μουσική, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος! Αν δώσεις στους ακροατές ποιότητα, θα την εκτιμήσουν όπως έκαναν για τόσες δεκαετίες. 

CS: Ποιο είναι το κομμάτι που σου έχουν ζητήσει τις περισσότερες φορές? Δέχεσαι μουσικές παραγγελίες?

D.B. : Δύσκολη ερώτηση. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο κομμάτι! 
Ναι δέχομαι παραγγελίες όταν θεωρώ ότι δεν θα μου χαλάσουν το γενικότερο mood. Όταν μάλιστα κολλάει έστω και λίγο η παραγγελία με αυτό που ήδη παίζει, το βάζω στο καπάκι! Όλοι χαίρονται όταν ο dj κάνει κάτι τέτοιο. 

CS: Ποιο είναι το track που θα επιλέξεις για να σώσεις μια βραδιά που δεν πάει καλά?
D.B. : Θα έλεγα πως πλέον είναι πολύ δύσκολο να σώσεις μια βραδιά με ένα κομμάτι! 
Νομίζω πως το Letter to the Editor των Thievery Corporation είναι ότι πιο κοντινό αυτή την εποχή. 

 

interviews/doktor-bekk-01.jpg


CS: Και ποιο είναι το track που θα επιλέξεις για να επιδείξεις το εκλεκτικό σου μουσικό γούστο?

D.B. : Προσπαθώ να δείχνω όσο το δυνατόν λιγότερο το εκλεκτικό μου γούστο γιατί πιστεύω ότι το bar δεν είναι αίθουσα πανεπιστημίου! Ο κόσμος βγαίνει για να περάσει όμορφα, έστω με αυτόν τον μοντέρνο τρόπο που το κάνει! 

Συνήθως όμως προς το τέλος της εκάστοτε βραδιάς θα παίξω κάποια jazz κομμάτια που αγαπάω. Ας πούμε λοιπόν το Son of Ice Bag του Lonnie Smith. 

CS: Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες?

D.B. : Ο πρώτος δίσκος που έφτασε στα χέρια μου ήταν το "Dark Side of the Moon", δώρο από τον πατέρα μου. 

Δεν θυμάμαι ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που επέλεξα εγώ να αγοράσω, μπορώ όμως με σιγουριά να σου πω ποιος άλλαξε τη ζωή μου - και αυτός είναι το "Unplugged" των Nirvana. 

CS: Και ποιος ήταν ο τελευταίος δίσκος που άκουσες και σε εντυπωσίασε?

D.B. : Όσο περνούν τα χρόνια εντυπωσιάζομαι όλο και λιγότερο (γεράματα βλέπεις), αλλά η τελευταία φορά που έμεινα με το στόμα ανοιχτό ήταν με το περσινό αριστουργηματικό album του Curtis Harding, το "Face Your Fear". Ok, δεν παίζει κάτι καινούργιο αλλά όλος ο δίσκος είναι γεμάτος διαμάντια.

CS: Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που σου έχει συμβεί σε set?

D. B. : Μου έρχεται στο μυαλό κάτι κωμικοτραγικό θα έλεγα και όχι τόσο αστείο! Παίζω το Holiday των Green Day (ο ορισμός του αντιπολεμικού κομματιού) και ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι έχω βάλει κάτι φασιστικό και με απολύει!!

CS: Ποια είναι η επιβράβευση του dj και το κίνητρο που σε κάνει να συνεχίζεις?

D. B. : Θα μιλήσω για τον εαυτό μου γιατί θεωρώ ότι αυτή ερώτηση είναι προσωπική και η απάντηση διαφέρει ανάλογα με τον dj. Για εμένα λοιπόν επιβράβευση είναι να έρχονται στα μαγαζιά που εργάζομαι άνθρωποι που είτε δεν ακούν, είτε δεν γνωρίζουν τις μουσικές που παίζω και παρ' όλα αυτά να μου δίνουν συγχαρητήρια. Μία τέτοια κίνηση κάθε βραδιά, μου χαρίζει πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Έστω κι ένας άνθρωπος να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, είναι υπέροχο! 
Κίνητρο για να συνεχίζω δεν χρειάζομαι! Λατρεύω αυτό που κάνω και όσο θα το λατρεύω θα συνεχίζω (αν με θέλουν βέβαια).

CS: Και μια τελευταία ερώτηση: Χλιαρή μπίρα ή αναγκαστικές επιλογές από μια μέτρια δισκοθήκη για μια βραδιά?

D. B. : Πολύ ωραία ερώτηση! Θα διαλέξω τη χλιαρή μπύρα αρκεί να είναι Guinness!

CS: Σε ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις! Θα είμαστε εκεί την παρασκευή να γιορτάσουμε μαζί τα είκοσι χρόνια σου ως dj!

D.B. : Εγώ σας ευχαριστώ και θα χαρώ πολύ να σας δω από κοντά!

 

Το party για τα είκοσι χρόνια Doctor Bekk on Decks θα γίνει αυτή την Παρασκευή 20 Απριλίου στο bar Α Liar Man της οδού Σωφρονίου στο Γκάζι και όλοι οι φίλοι της μουσικής είναι καλεσμένοι.

 

 Facebook Event